Afvalscheiding

Verleden week kreeg ik, zoals gebruikelijk in voor- en najaar, zo’n langwerpige plasticzak in de brievenbus. Het is nu de tijd van de grote schoonmaak en daarmee het moment, dat wordt geselecteerd op ‘nog wel bruikbare’ kleding en garderobes die ‘echt niet meer kunnen.’ De voornoemde plasticzak is bedoeld voor laatstgenoemde kledij. Gezien de grote hoeveelheid zakken die mijn buurt op dinsdagochtend sierde, was tijdens de Paasdagen stevig huisgehouden in de kledingkasten.

Deze keurige manier van opruimen: niet weggooien, maar hergebruiken voor het goede doel, siert ons Biltenaren. We zijn evengoed in het afvalscheiden wanneer het gaat om glas, oud papier, gft, huisvuil, en zogenaamd grof vuil. Keurig op de aangegeven tijd staat het langs de stoeprand.

Maar, wat is er dan toch de reden van, dat ik nog altijd, op ieder willekeurig moment en onverschillig op welke plaats, in de hondenpoep moet trappen?

Waarom vindt u, hondenbezitter uw trouwe viervoeter, waarmee u lief en leed deelt, die uw allerbeste vriend is, en die u het allerbeste gunt, toch zo vies en onhygiënisch,dat u hem bij de buren voor de deur laat poepen, zonder die poep op te ruimen om in uw eigen vuilcontainer te gooien.

Waarom kijken eigenaren van poepende honden weg alsof ze betrapt worden of beginnen ze luidkeels in hun mobiel te praten? Is dat het gevolg van een ongemakkelijk gevoel: ‘wat ik mijn hond hier laat doen, dat kan ik éigenlijk niet maken?’ Inderdaad, wanneer in mijn bijzijn een kind zijn bal wil pakken en in de poep grijpt, dan is óók wat hondenbezitters betreft, de tijd van de afvalscheiding aangebroken. Scheid voortaan poep en straat en ruim uw eigen rommel toch eens op!

Voor onze bestuurders in de gemeenteraad nog een tip: de heffing van hondenbelasting, die hondenbezitters trouwens wél moeten betalen,  is van overheidswege gerechtvaardigd met het doel ‘de overlast van honden tegen te gaan’. Naar verluid bestond deze vorm van belasting al in de Middeleeuwen. In onze 21e eeuw betreft die overlast in het bijzonder de hondenpoep. Dus gemeenteraad van De Bilt,  gooi de hondenbelasting niet langer op de grote hoop,  maar neem de bedoelde maatregelen.

Reageer

Your email is never shared. Verpluchte velden zijn gemarkeerd *

*
*