Biltbuis: Beloon afvalpreventie ook fiscaal

Een circulaire economie is centraal beleid in mijn gemeente. En dat is niet nieuw, want de ‘Emmaus’ recirculeert al jaren en in verschillende Biltse kernen. Met toenemend succes. Tweedehands is hot en vintage het allernieuwste. Was ‘Secondhand Rose’ in de sixties een winkeldochter, tegenwoordig vult ze de designpagina’s van glossy woon-magazines.

Circulaire economie draait op volle toeren. Je kunt het voor je goede fatsoen echt niet meer maken om een doorgebrande stofzuiger of koffiezetapparaat bij Grijsbak of Milieustraat in te leveren, zonder de nadrukkelijke toestemming van het Repaircafé.

Het nieuwste van het nieuwste is de workshop ‘Afval verminderen’ van plaatselijke MVO-club ‘Samen voor de Bilt’. Doe meer met afval ook op het werk’ roept directeur Joanne Pennings mij op vanaf de gemeentepagina Biltbuis in de lokale Biltse Courant. Citaat: ‘De Waarde van Afval is groot, bedrijven dóe iets en laat het zien’.

Welnu Joanne, mijn huishoudelijke bedrijf 2.0 doét iets met ‘afval’. Namelijk het voorkomen. Preventie heet dat in ambtenarentaal. Hoe? Gewoon niet weggooien. Of het tot perfecte compost recirculeren van mijn eigen gft in mijn eigen tuin en mijn buurtplantsoen. Resultaat: mijn groenbak, de kleine maat, hoeft maar eens in de maand naar de straat. Mijn grijsbak, kan het soms met 6 weken wel af. De enige die bij mij iedere twee weken vol zit is de zak met dat vermaledijde plastic. Want voedsel, hygiëne, gezondheidszorg, mobiliteit en plastic zijn in dit land en daarmee deze gemeente tot elkaar veroordeeld. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Keuringsdienst van Waren, Detailhandel, VWS en ANWB, bedenk een innovatieve list om de Plastinami tegen te gaan.

De aanslag gemeentebelasting is recent weer gearriveerd. Zoals ieder jaar gebruikelijk verbaas ik me erover dat  de vermelde afvalstoffenheffing wél onderscheid maakt tussen één en tweepersoonshuishoudens’. Maar dat een klein gezin van twee mensen evenveel betaalt als een familie van tien personen. Dat laatste onder de noemer meerpersoonshuishouden. Is dat eerlijk? Nee, dat is niet eerlijk. Want daarmee betaalt een grote vervuiler evenveel (of weinig) als een klein(st)e vervuiler.

Beste Joanne@samenvoordebilt.nl. Je vraagt mij in de BiltBuis om een Actieplan. Dat heb ik voor je: het heet ‘preventie en stimulans’. Hoe het werkt? Afrekenen per geleegde vuilnisbak, die is gekoppeld aan het woonadres, en de jaarsom verrekenen in de gemeentebelasting.  Meten is weten.

 

Reageer

Your email is never shared. Verpluchte velden zijn gemarkeerd *

*
*