Biltse bedrijvigheid straalt in en uit

Het is een (inter)nationaal komen en gaan in het groenste hart van Nederland. Overal langs de Biltse en Bilthovense dreven zijn drentelende chauffeurs te signaleren, wachtend naast hun Audi’s, Volvo’s, Mercedessen, van waaruit hun bazen zich, met het oog op parlementaire recessen en landsverkiezingen, naar volgende agendapunten spoeden. 

Een Turkse chauffeur heeft de  ‘Corps Diplomatique’ gestald voor de Bilthovense Boekhandel (recent onthuld als authentiek ‘Dudokdesign’) aan de Julianalaan. Binnen houdt zijn baas, de Turkse consul-generaal in Nederland, een uitgave over 400 jaar betrekkingen ten doop:  een serie (óók Utrechtse) portretten van vier eeuwen Turks- Nederlandse handelsgeschiedenis.  Ten overstaan van economiewethouder Ditewig. 

Het Biltse bedrijfsleven, Maartensdijkse KOM incluis,  is uitgenodigd. Recent gewapend met een gemeentelijk ondernemersfonds van anderhalve ton over drie jaar. Ook ex- EU-parlementariër Joost Lagendijk is er, tegenwoordig hoogleraar ‘Europa’ in Istanboel. In zijn nieuwe domicilie wordt uitgerekend hij beschouwd als de vleesgeworden wig in een hardnekkige EU- barrière. Want Lagendijk gelooft nog steeds in Turkse zetels voor Straatsburg en Brussel. ‘Turkije groeit als kool en heeft weinig last van economische crises en Europese muntproblemen.’ 

Wie staan daar geparkeerd voor een zonnig Jagtlust, dat voor de feestelijke gelegenheid de Franse deuren breeduit heeft opengegooid? Het zijn de dagelijkse metgezellen van gezondheidsminister Edith Schippers en Utrechts gedeputeerde Remco van Lunteren. Niet gecheckt of de directievertegenwoordiging van het UtrechtSciencePark (USP) ook een bedrijfswagen ‘doet’. Vader en zoon Poonawalla van mondiaal vaccingigant SII zijn ingevlogen vanuit India. 

De heren chauffeurs hangen geanimeerd koutend over hun bolides. Binnen, in de oude raadszaal, transformeren hun dagpassagiers gemeente De Bilt met een pennestreek tot ‘Telstar’ van het UtrechtSciencePark . Met de Universiteitsweg als straalverbinding tussen USP en USP-Bilthoven? CEO Roeland van Dam van Bilthoven Biologicals BV (thans Nederlandse tak van het Serum Institute of India) voorspelt een ‘magnetische aantrekkingskracht’ naar de plaatselijk zo gehoopte life-science bedrijvigheid. Kan Bilthoven Biologicals BV het RIVM doen vergeten?

De klinkende champagne gaat aan de beroepsBobs buiten voorbij.

Reageer

Your email is never shared. Verpluchte velden zijn gemarkeerd *

*
*