BRIC-land India ontdekt Bilthoven

De internationaal vermaarde biochemiereus Serum Institute of India (SII) heeft de productiefaciliteiten van het Nederlands Vaccin Instituut in Bilthoven overgenomen van het Rijk, voor 32 miljoen euro. Het NVI was als onderneming al jaren verliesgevend. Het instituut blijft,  met de minister als toezichthouder, wel in geprivatiseerde staat op het terrein gevestigd. De plaatselijke werkgelegenheid blijft in stand.

Het SSI, eigenaar Poonawalla is door de Bill-and-Melinda-Gatesfoundation benoemd tot ‘Vaccinhero’, vestigt zich onder de naam Bilthoven Biologicals BV. Op de lange termijn voorziet Roeland van Dam, CEO van Bilthoven Biologicals, dat USP- Bilthoven een interessant vestigingsgebied wordt voor kennisintensieve bedrijven, zowel in de regio als (inter)nationaal.

Het RIVM-terrein aan de Biltse Schapenwei, wordt volgens plan een hoogwaardige locatie voor ‘innovatieve bedrijvigheid op het gebied van ‘life-science.’  En heet voortaan Utrecht Science Park (USP) – Bilthoven.

Burgemeester Gerritsen is trots op de aanstaande nieuwe schakel in de Biltse life-science-as. Duurzaamheid en groenbehoud zullen tijdens de aankomende ontwikkelingen centraal blijven staan. ‘Een groot deel van de gebouwen op het terrein is aan vernieuwing toe’, weet Gerritsen. Sinds het ministerie van VWS als sinds 2009 verhuizing van het RIVM naar de Uithof overweegt, spant hij zich in voor behoud van de Biltse life-science as. Die strekt zich uit tussen de Grontmij en het Helen Dowlinghuis in opbouw.  Het RIVM betrekt zijn nieuwe locatie in 2018. USP-Bilthoven wordt een satelliet van het Utrechtse Science Park.

Op haar beurt  biedt gemeente De Bilt een aantrekkelijke parkachtige woon – en vestigingsplaats, met een hoogopgeleide beroepsbevolking en gloednieuwe voorzieningen op verschillende locaties. Inclusief een nieuwe OV-verbinding met de Uithof.

Reageer

Your email is never shared. Verpluchte velden zijn gemarkeerd *

*
*