College van de minderheid

De verkiezingen zitten erop,  De Bilt en de woonkernen zijn over tot de orde van de dag. ‘Het bedrijfsleven’ heeft zijn partijkeuze  gemaakt, de vertegenwoordigers van  ‘zorg, sport en cultuur’ óók.  Bloedgroep ‘Veiligheid’  zit nerveus te wachten op wat komen gaat. Want wat wordt er momenteel allemaal ‘bekokstoofd’  in parallelle achterafzaaltjes met scheidende schuifpanelen? Of op het griffiekantoor van Jagdlust?

De spanning stijgt.  Sinds een week staat de VVD bekend als grootste partij van de gemeente met het lokale  ‘Bilts Belang’ als grootste stijger.  D66 is met stip omhooggeschoten. GroenLinks/PvdA heeft verloren op punten net als die andere ‘linkse’, de SP.  Het lijkt de hitparade wel of een bokswedstrijd.  De verkiezingsuitslag doet trouwens ook denken aan het resultaat van ‘communicerende vaten';  oefen druk uit op de ene zijde en de andere komt omhoog. Gemeentepolitiek als scheikundig experiment.

Wat is er toch gebeurd in de afgelopen vier jaar, dat zo’n duidelijke overstap is gemaakt van links naar rechts, van het ene vat naar het andere. Jawel, cultuur-was-crux in de afgelopen bestuurstermijn. Is het duo Mittendorff/Schmalschläger afgerekend op ‘links gehobby’,  of op gebrek aan visie in economisch pittige tijden? Of was het toch die valpartij in Den Haag, die het ‘m heeft gedaan. De PVV doet het landelijk zeer goed. Dus wordt plaatselijk gefluisterd dat ‘Bilts Belang’ hieraan zijn grote groei dankt. In zetels maar liefst driemaal over de kop. Dat is scheepsrecht. Maar de vraag is of dat recht tegelijkertijd collegepluche moet betekenen.

‘College behoudt meerderheid in de Raad’, schrijft de Biltsche Courant. Een onterechte redenatie. Want hiermee verleent de krant het huidige management van de gemeente meer bestuurlijk belang dan het verdient. Het college is immers afhankelijk van de Raad. Er zou daarom moeten staan:  ‘Belangrijke verschuivingen in de Raad. Wat betekent dit voor het College?’ ChristenUnie leider Nico Jansen laat in De Vierklank optekenen dat hij wel wat ziet in een minderheidscoalitie.  Hij wil het zogenaamde Dualisme meer tot zijn recht laten komen, zodat een eind kan worden gemaakt aan de invloed van overeenkomstig politieke tandems uit Raad en College.

Etienne van Buren van de SP, stelt in dezelfde krant dat een partij die veel wint ook verantwoordelijkheid moet dragen. Je kunt je echter afvragen welke verantwoordelijkheid het zwaarste moet wegen? Die van een controlerend raadslid of die van een bestuurder die wordt gestuurd door de Raad. Als wordt gekozen voor de tweede optie dan hoeft  een minderheidscoalitie bestuurlijk technisch geen probleem te zijn. Omdat het de taak is van het college om de wens van de meerderheid uit te voeren en de Mathildezaal in alle gevallen in het midden te houden.

Daarbij is het taak van alle gekozen raadsleden  (zowel van landelijke politieke origine of lokaal) om het belang en het vertrouwen van de Biltse inwoners centraal te stellen. Zodat de ruis van de landspolitiek de gemeente niet gaat overstemmen op het moment dat het er voor het locale bestuur écht toe doet.

Om nog even op de parallel bekokstovende bloedgroepen terug te komen.  Zorg en gezondheid werken niet niet zonder cultuur,  onderwijs kan niet zonder veiligheid, economie en bedrijfsleven niet zonder welzijn en sport en jeugd niet zonder toekomst. Waarvan akte.

Reageer

Your email is never shared. Verpluchte velden zijn gemarkeerd *

*
*