Een goede Raad kijkt terúg

Gisteren en vandaag was het stormlopen in het Bilthovense WVT-gebouw. Aanleiding: de Historische Kring d’ Oude School bestaat 20 jaar. Aanleiding voor een prachtige fototentoonstelling. De vrijwilligers van de HK hadden eens diep in hun fotoarchief gegraven en tachtig prenten van het oude De Bilt en Bilthoven opgevist. En vervolgens gewapend met fototoestel de dorpen afgegaan om te onderzoeken in hoeverre de historische situatie nog herkenbaar is.

Wat is er nog, wat niet meer en wat is ervan geworden? Resultaat: in 80 fotocombinaties De  Bilt en Bilthoven toen en nu. Hier en daar is de vroegere situatie goed te herkennen. De fraaie Bilthovense villa’s zijn vaak bewaard gebleven, soms in- of aangepast aan de eisen van de moderne tijd. Maar het oorspronkelijke heidelandschap met zandverstuivingen heet tegenwoordig Bilthoven-Noord en is volgebouwd met kapitale panden. De vliegdennen van toen zijn vervangen door loofbomen. 

In het vroeger zo agrarische De Bilt staat bijna geen boerderij meer overeind.  De wijk De Leijen staat in de wei waar vroeger de koeien graasden. Het natuurbad is vervangen door een golfbaan. Het buitenbad Brandenburg, waar de oudere generatie heeft leren zwemmen, is wegbezuinigd. Ooit, zo blijkt op een fotocombinatie, heeft een rustieke hoeve aan de Leijenseweg plaats moeten maken voor een politiebureau. Dat op zijn beurt alweer jaren leeg staat.

In de grote hal van het WVT verdringen en verbazen honderden vooral oudere Biltenaren zich twee middagen lang voor de fototentoonstelling. Hier en daar ook een jongere geïnteresseerde. ‘Wat zónde van die mooie bomen’, hoor ik een oudere dame achter mij fluisteren: de Historische Kring vertoont een zwart-witfilm uit 1961/62 waarin de Hessenweg wordt ‘gereconstrueerd’. Er moest een riolering worden aangelegd, en dat kostte vrijwel alle fraaie laanbomen van de toenmalige Hessenweg het leven. 

Werd daartegen dan niet geprotesteerd, in die opbouwperiode van begin jaren 60? De Bilt anno nu zou waarschijnlijk te klein zijn, wanneer de gemeenteraad van heden tot een dergelijke aanslag tegen de ‘duurzaamheid’ zou besluiten. Vijftig jaar geleden veranderde een mooie winkellaan vrijwel geruisloos in een kaalgeslagen vlakte.

De gemeenteraad van heden, waar was die trouwens het afgelopen weekend? Ik vroeg de jubileumorganisatoren naar de opkomst en belangstelling vanuit het bestuurlijke gremium. Er had er zich welgeteld één gemeld met kennelijk belangstelling voor de ronduit boeiende fotocollectie. Die zo aansprekend liet zien hoe De Bilt en Bilthoven zich gedurende een eeuw hebben geëvolueerd.

Verplichte kost tóch voor iedere bestuurder en ieder raadslid om de beelden van heden en verleden te kennen?  Al is het maar om ‘historische vergissingen’ van afbraak alsnog te betreuren en lessen te leren van misplaatste herinrichting. Tip voor de Historische Kring: verhuis de hele fototentoonstelling van het WVT-gebouw naar de wandelgangen van het gemeentehuis, en naar de ambtenarenverblijven natuurlijk.

Reageer

Your email is never shared. Verpluchte velden zijn gemarkeerd *

*
*