(G)een bommetje!

Ik heb een zwak voor oude commercials. Ze geven immers een schitterend tijdsbeeld van de samenleving waarin ze zijn ontwikkeld. Als kind van de jaren zestig kan ik me de opkomst van de Stichting Ether Reclame goed herinneren.  De zogenoemde STER-blokken waren gevuld met DE-koffie, biermerken en wasmiddelen. De huidige ‘commercials’ gaan over zorgverzekeringen, goedkope vakanties en innovatieve auto’s. Het is frappant, hoe sterk reclamebeelden zich kunnen vastzetten in je herinnering.  Onvergetelijk exemplaar is het ‘bommetje’ van de Melkunie, ook alweer uit 1997. Waarin de zogenoemde Melkuniekoe, met een ferme sprong in het zwembad acteur Peer Mancini een heuse ( zij het premature) tsunami bezorgde: ‘Nog zó gezegd, geen bómmetje!’

Een goede commercial roept associaties op. Toen ik de ochtend na de Biltse raadsvergadering van 30 januari, hoorde van het vertrek van wethouder Herman Mittendorff  om reden van ‘het zwembad’, was een verbinding met ‘het bommetje’ snel gelegd.  Want naar mijn gevoel is de zwembadbom symbolisch geweest voor het wethouderschap van Mittendorff, dat net geen twee termijnen heeft geduurd. Terugkijkend is het niet verwonderlijk dat de sportwethouder daar ooit over zou struikelen.

Dat natte pak haalde hij eigenlijk meteen al, toen het openluchtzwembad in Bilthoven zo’n 10 jaar geleden werd gesloten. Het terrein werd volgebouwd, een versleten, weinig duurzaam binnenbad bleef achter. Met de afbraak van het buitenbad ging een brok cultuur teloor. Heel Bilthoven van jong tot bejaard had er leren zwemmen en de zomers doorgebracht op de ligweide.  De wethouder, opgezadeld met een badhistorie van vele decennia, leurde met herbouwplannen en kostbare ontwerpen langs verschillende locaties in De Bilt. HF-Wittecentrum? Omwonenden lagen dwars. Wijk Weltevreden dan maar? Stichting Het Utrechts Landschap claimde eigendom van de grond. Nieuwbouw op de bestaande locatie in deze tijden van broekriem, regionalisering en transititieperikelen liep uiteindelijk klem op een volledige blokkade van ‘rechts’. Inclusief die van de nieuwe lokale partij Beter De Bilt, die zich aanvankelijk nog voor nieuwbouw had hardgemaakt.

Herman Mittendorff, heeft het niet gemakkelijk gehad in zijn dubbelfunctie Welzijn en Sport. Zijn combifractie van GroenLinks/PvdA beleeft in de aanloop naar de raadsverkiezingen van 19 maart a.s. ook nog eens een schisma, want zijn PvdA-fractie wil verder op eigen initiatief. Mittendorff heeft in de afgelopen acht jaren zijn handtekening kunnen zetten onder het cultuur- en educatiecentrum Het Lichtruim, heeft gemeente De Bilt het predicaat van Nationale Sportgemeente bezorgd en een aanzet gegeven tot een gemeentelijke Duurzaamheidsstatus op weg naar 2030. Maar de geplande afronding in 2015 van de overdracht zorg, welzijn en jeugdzaken van Rijk naar gemeente, zal hij niet verder begeleiden. Was het een bewuste keuze van de afgetreden wethouder om tijdig buiten de gemeentegrenzen te gaan wonen?

 

 

 

Reageer

Your email is never shared. Verpluchte velden zijn gemarkeerd *

*
*