Geen koffie? Zet je hulp in de bloemetjes!

Boeiend verhaal vanochtend in De Volkskrant. Voor veel Nederlandse moslimvrouwen blijken de voorschriften van de ramadan om te vasten, juist als ‘dikmaker’ uit te pakken.

Veelzeggende citaten, uit de mond van een viertal vrouwen, waaronder een sportcoach, dat elkaar in het park ontmoet. Gedurende deze zware zomermaand waarvan de dagen eindeloos zijn met weinig uren na zonsondergang, houden ze elkaar in shape. Eten bewust “veel groenten in plaats van pannenkoeken, gevulde broodjes en pasteitjes.” “Zolang het licht is gaat het lichaam in de spaarstand.” weet de diëtiste in het gezelschap.

Interessant om te lezen hoe hier:
. de situatie (ramadan) en
. het probleem: overdadige traditionele voeding na zonsondergang;
. de vraag bepalen: hoe voorkom ik extra kilo’s;
. en daarmee het aanbod: trainingsprogramma’s diëtetiek, voedingsleer en sportbegeleiding.

En dat alles op moslim-wijze ingevuld. Als dit geen vorm van culturele integratie is!

Ik in De Bilt heb ondertussen mijn eigen probleempjes met de ramadan. Want mijn hulp in de huishouding mag ook al niet eten en drinken. Ik vroeg haar van tevoren of ze wel wilde komen in die periode. “Jawel”, was het besliste antwoord: “als ik hard werk vergeet ik dat ik honger en dorst heb.” En ik heb het inmiddels ervaren: mijn sanitair is spic en span.

Ikzelf zorg er in de tussentijd voor dat ik buiten haar gezichtsveld blijf. In de tuin eten en zo. Toch vind ik het bar ongezellig, in mijn eentje koffie drinken, terwijl zij zo hard aan het werk is.
En toen kreeg ik een ingeving: de bloemenwinkel! Daar bleek ik niet de eerste te zijn met het lumineuze idee om haar hulp ter compensatie in de bloemen te zetten.

Ikzelf hoop nu op een invitatie voor het Suikerfeest. All the way natuurlijk.

Reageer

Your email is never shared. Verpluchte velden zijn gemarkeerd *

*
*