Gelukkig nieuwdecennium!

Voor het eerst in mijn leven heb ik de eerste tien jaren  van een eeuw afgerond. Al een hele tijd vroeg ik mij af hoe je de periode  2000-2009 zou moeten beschrijven.  Zelf heb ik  het milleniumdecennium bedacht.  Vind ik wel zonnig klinken.  In tegenstelling tot:  ‘De jaren nul’,  wat ik vanochtend in mijn ochtendblad las. Een dergelijke samenvatting heeft een beetje armoedige nasmaak.  De klank alleen al moet demotiverend werken op de geschiedschrijvers van de toekomst.

Ook De Bilt zet in op een volgend tiental.  Te beginnen met een nieuw winkelcentrum en de realisering van de eerste spoortunnel sinds de woonwijk Bilthoven bestaat.  Het paard en wagen en de automobiel die in de  zogenoemde ‘roaring twenties’ van de 20e eeuw het spoorstation en het toenmalige villadorp met elkaar verbonden, zijn inmiddels ettelijke decennia vervangen door massaverkeer.

Daarom ontstaat de vraag of die tunnel het antwoord kan zijn om de verkeersoverlast in de huidige centrumwijk op te lossen.  De Soestdijkseweg is en blijft van begin tot eind tweebaans.  Houden zo.  Maar het winkelcentrum De Kwinkelier,  Julianalaan, Vinkenplein gaat de komende jaren op de schop met het uiteindelijke doel het uitstralen van een ‘groen en duurzaam imago’.  Die slogan kan resulteren in een groeiende hoeveelheid winkelaars van buiten onze gemeente.  Het college heeft  daarom extra auto-parkeerruimte in de planning.

Het huidige gemeentebestuur concludeert deze week, uit een enquête onder 793 Biltenaren dat het ‘fijn en veilig wonen’  is in onze gemeente.  Over twee maanden weten we of  die andere 41.000 het daarmee eens zijn.  Het nieuwe decennium begint groen, fris en optimistisch met raadsverkiezingen in maart.

Reageer

Your email is never shared. Verpluchte velden zijn gemarkeerd *

*
*