Heemstrakwartier krijgt voorbeeldfunctie

 Gerrit Versteeg, Procesbegeleider Vastgoedontwikkeling van de gemeentelijke woningcorporatie SSW, noemt de aankomende duurzame renovatie van het Burgemeester Van Heemstrakwartier een hoogstaand project, dat een landelijke voorbeeldfunctie kan hebben. Die stelling durft hij best aan.

Burgemeester Arjen Gerritsen haalde begin deze maand de landelijke pers met een scherpe veroordeling van grof geweld tegen de hulpdiensten in de nieuwjaarsnacht. Locatie: datzelfde Heemstrakwartier. Directeur Ad van Zijl van Woonstichting SSW begrijpt de verontrusting in de buurt. Nog maar net heeft de overgrote meerderheid van de huurders in de wijk zich uitgesproken vóór het grootscheepse renovatieplan of de hele buurt krijgt landelijk de zwarte piet toegeschoven, door de misdragingen van één enkel gezin.  

Bij voorzitter Ellie Hulst van de actieve buurtcommissie, die 2013 alweer 25 jaar bestaat, is de harde boodschap van Gerritsen pijnlijk aangekomen. Net als bij commissielid en buurtbewoonster Ankie Langerak. Corporatiedirecteur Van Zijl haastte zich de bewoners een spijtbrief te sturen: ‘Dankzij de inspanningen van de bewonerscommissie heeft de wijk in de afgelopen jaren een goede naam opgebouwd en gaat de leefbaarheid de goede kant op’, schrijft hij op 12 januari. Telefonisch: ‘na zo’n vervelende gebeurtenis moet je weer snel met de voeten op de grond. De buurt moet verder’. 

Ellie Hulst: het is al tientallen jaren rustig in deze wijk. Ik woon hier al 32 jaar tot groot genoegen. Hier hebben artsen en juristen een koopwoning. Dat is toch niet voor niets? Het is hier veilig, rustig en gezellig. Kinderen kunnen ongestoord op straat spelen’. Raadslid Frans Poot belde om de buurt een hart onder de riem te steken. De buurt deed er verslag van op de eigen website. Poot is initiatiefnemer van het gemeentelijke Platform Respectvol Samenleven, waarin Hulst haar wijk vertegenwoordigt en waarin ook de burgemeester zitting heeft. Ad van Zijl kwam naar de buurtborrel inclusief kunstexpo op 7 januari in Buurthuis ’t Hoekie, maar burgemeester of wethouders waren er niet.

Sinds drie jaar zijn Woonstichting SSW en de circa 500 bewoners druk met de voorbereidingen van een ingrijpende renovatie. De renovatie van 190 huurwoningen ínclusief tuinen, begint na de komende bouwvakvakantie en duurt tot eind 2014. De gemeente pakt vanaf 2013 de bestrating aan’, meldt Procesmanager Gerrit Versteeg.

Duurzaamheid staat voorop in dit omvangrijke project van circa 23 miljoen euro. ‘Qua energieverbruik gaan we van een G naar een A+ status. Ankie Langerak: ‘het bedrag aan huurverhoging, naar verwachting zo’n 80 euro per maand, zal flink worden gecompenseerd door de bespaarde energiekosten. Bijzondere woonwensen, bijvoorbeeld in keuken of bad, komen in de huur tot uitdrukking.’

Over zonnepanelen is volgens Versteeg nog discussie:‘Hangt af van de nagestreefde isolatiewaarde en of een omgevingsvergunning wordt toegekend.’ De buitenzijde van de huizen wordt hersteld in de oorspronkelijke jaren ’50-stijl. De metalen kozijnen, aangebracht tijdens de vorige renovatie van 1981, worden opnieuw van hout.

Reageer

Your email is never shared. Verpluchte velden zijn gemarkeerd *

*
*