Koekhappen op het Vinkenplein

Ik weet nog precies waar ik was en wat ik deed toen ik ‘het’ hoorde van Pim Fortuyn en van Theo van Gogh. Sterker nog, ik wist al voordat de nieuwslezer hun namen had genoemd, dat juist zij het slachtoffer waren geworden. Diezelfde ‘herkenning’ had ik bij het overlijden van prinses Diana: ik zette die ochtend van de 31e augustus 1997, na een rondje hardlopen, bij toeval de BBC-tv aan en ik wist, zonder enige verdere aanleiding, dat alle hectiek en emoties over háár gingen.

De aanslag op Jack en Jackie Kennedy heb ik niet bewust meegemaakt. Daarvoor was ik nog te jong.  Toch staan de televisiebeelden uit 1963 vast op mijn netvlies: ‘open dak’,  ‘enthousiaste menigte’, ‘beveiliger op de achterbumper.’  

Donderdag 30 april 2009 was ik niet in De Bilt. Ik was niet eens in het land, toen ik ‘het’ hoorde.  Ik zat in de auto, geparkeerd voor de roemruchte Yzertoren in het Vlaamse Diksmuide. Hier worden de miljoenen gevallen soldaten van de Eerste Wereldoorlog herdacht.

Mijn mobiel ging om half drie ‘s middags en een vriend meldde dat iemand met een auto een aanslag had proberen te plegen op het Koninklijk Huis.’ Op Koninginnedag nog wel.

Dit keer was ik wél verrast, want zoiets zou ik nooit verwacht hebben. Waarom eigenlijk niet? Zou het komen omdat de Koningin zo weinig omstreden is,  zo’n onwankelbaar onderdeel van onze Nederlandse familie.  Is het omdat De Koningin en al haar nazaten, vaste kiekafspraken hebben met het Hollandse paparazzivolk? Afspraken die strak worden nageleefd, op straffe van vorstelijke sancties. 

Hoewel in de media vrijwel direct parallellen werden getrokken met Fortuyn en Van Gogh, gaan die duidelijk mank. In dit geval geen allochtoon terrorisme; geen kogel ‘van links’.  De verdachte, nooit opgehelderde witte Fiat uit de Parijse tunnel, was in dit geval een zwarte Suzuki. Die reed zichzelf te pletter tegen een gedenkteken in Apeldoorn. De recent zo veelbesproken ‘naald’, heeft er dus een herdenkingsthema bij gekregen.  

Moeten we Koninginnedag behouden zoals die nu is? De kans was al groot dat onze huidige Koningin het voor gezien zou houden. Er staat ons, naar eerder verluid, in 2010 toch een troonswisseling te wachten? Laten we niet vergeten, dat het Beatrix is geweest die in 1981 de bezoeken aan het land heeft ingevoerd. Haar moeder Juliana was van de defilées op Paleis Soestdijk.

Als Willem Alexander volgend jaar aantreedt dan wordt de koninklijke familie in ieder geval weer overzichtelijk teruggebracht tot vijf personen.  Laat ze dan eens gezellig langskomen in De Bilt.  Gewoon met de auto om koek te happen en zak te lopen op het dan geheel vernieuwde Vinkenplein. Op 27 april of 17 mei.  Want jarigen op 30 april willen óók wel eens een vrije dag.

Reageer

Your email is never shared. Verpluchte velden zijn gemarkeerd *

*
*