Mag ik a.u.b. kattenbelasting betalen?

Oók zo’n last van de katers van de buren in je tuin? Nou, ík wel. Het herengezelschap dat komt buurten onder mijn rozenstruiken en hortensia’s, groeit geruisloos aan. Het begon met twee en inmiddels zijn het er zes. Grote katers die hun uiterste best doen om elkaars territorium over te nemen, terwijl ze mijn pioenrozen pletten, vijverbewoners vermoorden, merelechtpaar verjagen en terloops plasje over plasje plegen. Let wel, het gaat om een tuin van zo’n 6 bij 12 meter. Mijn eigen kat, een poes van 6 jaar oud, die tot anderhalf jaar terug haar rijk alleen had, neemt tegenwoordig liever de voordeur dan de toegang tot ‘haar eigen’ tuin. Daar wordt ze immers prompt besprongen.

Beste gemeentebestuurders van De Bilt. Denk niet dat ik de bezwaren niet zie van de invoering en heffing van kattenbelasting. Bureaucratie!, ónuitvoerbaar!, terugtrekkende overheid!, bemoeizucht! etc. etc.  Maar bedenk eerst eens wat u ermee wint.

Voordelen

Wat betreft de voordelen, richt ik mij eerst tot wethouder Financiën. Beste Hans Mieras, reken eens na: Op 72 vierkante meter al 7 katten, inclusief de mijne. Maal 100 euro per jaar. Dat maakt al 700 euro voor de gemeentekas. Dat belooft wat voor het hele grondgebied van gemeente De Bilt. Tel ‘s verder. 40.000 inwoners. Met pak ‘m ruim beet 3000 katten. Maakt 300.000 euro per jaar. Daarmee is het nieuwe zwembad Brandenburg aan te leggen volgens de voorkeur van de complete oppositie in onze mooie groene gemeente. De Groene Parel, op grond waarvan winkelcentra mooi weer spelen wethouder Jolanda van Hulst, en waarop landschapsparken draaien groenwethouder Anne Brommersma.

Een groene gemeente gedijt bij een rem op katten; recent nog kwam mijn eigen poes Lies thuis met een jonge zwaluw. Afschuwelijk! Het beestje leefde nog en ik heb het zien sterven. Omdat ikzelf te schijterig ben om het arme vogeltje uit zijn lijden te verlossen. Dat beeld staat nog steeds op mijn netvlies, beste wethouder van Onderwijs Madeleine Bakker. Want ieder jaar opnieuw wordt er een slachting aangericht onder jonge vogels door al die loslopende katten in buurten en weilanden. Honden, waarvoor wel belasting wordt betaald moeten verplicht aan de riem, ook in het bos, maar katten lopen overal los rond.

Overvolle dierenasiels

Dierenasiels overstromen door de aanvoer van een grote hoeveelheid jonge katten. Omdat legio katteneigenaren hun poes niet direct laten steriliseren, maar eerst nog ‘een nestje gunnen.’ Wel moet het nestje, dat binnen een paar weken verandert in een aantal zeurende kittens, heel snel de deur uit. Waar de beestjes een extra belasting voor de groene buitenwereld gaan vormen. In het beste geval nieuwe eigenaren vertederen. Het kóst toch niks, een koppeltje katten in huis, dat je bij het vertrek naar het werk vrolijk de deur uit bonjourt: ‘ga maar spelen!’ Kattenluik? Handig, hoef je er midden in de nacht niet uit om een jengelende kater, net terug van de jacht, binnen te laten.

College van Burgemeester en Wethouders, stelt u zich eens voor wat een leuke som u jaarlijks voorhanden kunt hebben te beginnen bij de begroting 2016-2020 door de invoering van een kattenbelasting. Waarmee waarschijnlijk tevens de overbelasting door katten wordt voorkomen. Want ja, zo’n extra 300 euro per jaar, dan krab je jezelf als eigenaar nog eens achter je oor, voor je tot nog een vierde aanschaf overgaat. Zie eens voor u wat het kan opleveren aan besparing op Buurtbemiddeling, welzijnswethouder Brommersma! Niet iedereen zit immers te wachten op een half-wilde kat die je zorgvuldig opgekweekte plant- en dierparadijs komt onttakelen.

In de plus

Wat de noodzakelijke registratie betreft kan ik het u allen gemakkelijk maken. De mijne heeft een chip, en ze is al met 7 maanden gesteriliseerd en bezoekt tijdens mijn vakanties een keurige huisdierenopvang.  Staat als mijn eigendom aangetekend bij plaatselijke dierenkliniek. Ik lever graag mijn bijdrage aan het budget ‘Algemene gemeentelijke middelen’. Die tegenwoordig trouwens centraal-regionaal wordt geïnd. Dus voor u geacht college snijdt het mes aan heel veel kanten. Mag ik nu kattenbelasting betalen?

Reageer

Your email is never shared. Verpluchte velden zijn gemarkeerd *

*
*