Nieuw(s) in De Bilt: 'politici in het wild'

De gemeenteraadscampagne is gestart. Biltblog en De Biltsche Courant zitten er bóvenop. De buurtpolitiek is ‘hot’, tot en met 3 maart aanstaande. Ben druk bezig om de acht plaatstelijke lijsttrekkers hun ideeën voor onze gemeente te ontfutselen. Nou ja, dat ‘ontfutselen’ valt wel mee. Ze doen heel graag hun gemeente-politieke boekje voor mij open.

Het is trouwens een openbaring om de politici eens in het wild mee te maken in plaats van uitsluitend in de Mathildezaal van het gemeentecentrum Jagtlust. ‘Moet je nou toch kijken’, denk je dan,  ‘het zijn óók gewoon maar mensen en ze wonen om de hoek’.

Nu loopt dat groepje gewone mensen zich een maand het vuur uit de sloffen om ons Biltenaren te informeren over hún plannen met ons.  ‘En de beste plannen, want dat zijn de onze’, zo denken ze, ‘krijgen de meeste stemmen.  En wie de meeste stemmen krijgt, mag die plannen gaan uitvoeren’, hopen ze. En vervolgens worden die plannen op ons uitgeprobeerd, vier jaar lang.

Want dat is politiek in een notendop. En het effect van de uitvoering is voor ons  aanleiding om de volgende keer toch maar op die ander te stemmen. Of   juist niet, want je stemt toch onder alle omstandigheden op die ene partij? Ingewikkeld die politiek.

In de periode tussen de ene verkiezingen en de andere, meestal vier jaar, raak je als gemeentelijk lijdend voorwerp,  de draad wel eens kwijt.  Wat werd er ook alweer beloofd in de verkiezingscampagne? Hebben ze zich wel aan die beloftes en afspraken gehouden? Vier jaar is ook wel erg lang voor afspraken en beloftes, zeker in kleine gemeente als de onze, die van alle kanten wordt beïnvloed door de echte-grote-mensen-politiek.  Die beheert het geld en daar worden de werkelijke bestuursbeslissingen genomen.

Daarom is  de tijd aangebroken om in onze gemeente het thema ‘tussenstand’ in te voeren.  Onder het motto:  de jaarlijkse afrekening, houden we de vinger aan de pols. Ieder jaar, precies  op de derde maart,  nemen wij inwoners onze politici de maat.  In hoeverre hebben de verkiezingsbeloftes tot de gewenste resultaten geleid?  Eventuele afwijkingen kunnen zodoende tijdig worden bijgestuurd.

Zo zorgen we er samen voor, dat onze gemeentepolitici eenmaal in de Mathildezaal beland, niet al te ver van hun bestuurlijke en controlerende koers raken en bij hun gestelde doelen uitkomen. Bijkomend voordeel is, dat ze aan het eind van de raadsperiode zelf nog weten wat ze aan het begin hebben toegezegd, toen ze nog ‘politici in het wild’ waren.

One Reactie