Oude berkenboom belaagt de buurt

Als ik uit mijn raam kijk, dan zie ik een immense berkenboom staan. Naar verluid is hij 60 jaar oud en nog nooit gesnoeid. Er hangt een tak ter grootte van een stevige berk boven mijn schuur.  Opa Berk strooit ruimhartig dode takken en groenbakken vol dode bladeren in het rond. Hij staat op de nomitatie voor een stevige knipbeurt. En dat zal een paar centen gaan kosten. Vraag is wie de financiële verantwoordelijkheid daarvoor draagt.  Het is niet ondenkbaar dat deze berk op termijn gekapt moet worden. En wie draait er dan op voor de kapvergunningskosten?

Kwestie

De buurt waarin ik woon is 50 jaar oud. Dat betekent dat deze boom er al stond, lang voordat de huizen werden gebouwd. Uit overlevering heb ik begrepen, dat indertijd een Biltse boomkweker het dorp, uiteraard met goedkeuring van de gemeente, van jonge berken heeft voorzien. Eén van de toenmalige twijgen is gedurende 6 decennia tot een twintig meter hoge gigant uitgegroeid.

Toen Berkje tien jaar oud was is deze buurt ontstaan. En de boom werd onderdeel van de tuin waarin hij nog steeds, 60 jaarringen dik, is geworteld. Het is de vraag of het bedrijf dat onze woningen bouwde, destijds rekening heeft gehouden met het voorschrift, dat een boom twee meter van de erfgrens af moet staan.

Waarschijnlijk niet, want voornoemde berk voldoet thans in geen geval aan deze eis. Sterker nog, hij staat niet eens twee meter van de erfgrens van de buren.  Met als gevolg, verstopte afvoeren, vochtige schuurmuren en tuintegels die door de immense wortelstokken worden opgeduwd. Zodat poorten niet meer opengaan en de troittortegels achterom een heuveltje vormen.

Wie is nu verantwoordelijk  voor de schade die deze oude brombeer heeft aangericht? Is dat de gemeente, die toestemming heeft gegeven voor de plant van de berk; de bouwer van de wijk, die geen rekening heeft gehouden met de erfgrenzen;  de vorige (eerste) eigenaar van de betreffende woning en diens makelaar, of toch de huidige eigenaar die huis met boom en al heeft overgekocht?

Opa Berk zit, of staat helemaal nergens mee. In heldergele kleurenpracht kijkt hij trots en indrukwekkend over de buurt uit. De plaatselijke boomchirurg heeft hem recent kerngezond verklaard. Al zal hij na de snoei, ‘niet veel groter meer worden’.

Reageer

Your email is never shared. Verpluchte velden zijn gemarkeerd *

*
*