Plastic voor Plastic voor…..

Treft u deze week een stapeltje plastic zakken op uw duurmat aan, wees dan niet verbaasd.  Die zakken zijn bedoeld voor de inzameling van…. plastic. Vanaf nieuwjaar mag zulk verpakkingsafval niet meer in de gewone kliko maar moet in een aparte zak. Bij de ene helft van de gemeentebewoners wordt die zak opgehaald;  ik hoor tot die gelukkige eerste lichting. De andere helft mag hem persoonlijk bezorgen bij het plasticdepôt.

Van de plasticzak vol plastic wordt weer nieuw plastic gemaakt. De rekening gaat naar het Afvalstoffenfonds, op voorwaarde dat we per persoon jaarlijks maximaal 15 kilo plastic verpakkingsafval aanbieden. De controle en meting daarvan zijn me nog niet helemaal duidelijk.  Als ik per ongeluk 20 kilo aanbied, krijg ik dan een boete? Offeh.., als ik niets aanbied, wordt mijn gemeentebelasting dan verlaagd? Ik heb trouwens niet het allergrootse vertrouwen in de omvang van dat Afvalstoffenfonds.  Want owee, als het bedrijfsleven voor de vulling moet zorgen. En we hebben allemaal de ‘blijde boodschap’ van onze vorstin gehoord.

Dat oranje ventje op de envelop, ons allen al ruimschoots bekend van buis en bushalte,  met de handjes zelfbewust in de zij, gaat ook nogal iets overhoop halen. ‘t Is op het eerste oog een hele toer om verpakkingsafval aan te pakken. Is het de bedoeling om de plastic ruitjes uit de papieren broodzakken te knippen?  Wat weegt zo’n plastic ruitje of een groente- en fruitzak bij de supermarkt. Kan ik daarop besparen door de appels en de peren in één zak te stoppen met twee verschillende prijsstickers erop?

Nu we het toch over bezuinigingen hebben. Mijn simpele verstand zegt: haal dan minder plastic in huis. Doe aan hergebruik, vraag je winkelier om hetzelfde te doen en neem je boodschappentas mee uit winkelen. Maar ik moet me ook wel realiseren dat huisbezuiniging banen zal kosten. Reken maar uit.  De plasticverwerkers verdienen daar misschien wel een goede boterham aan. Wat te denken van het personeel van de verbrandingsoven dat, door onze besparingen op plastic en  CO2 bij het UWV mag aankloppen. Toch nog maar eens nadenken wiens belang in deze ondoorzichtige tijden het zwaarste weegt.

Reageer

Your email is never shared. Verpluchte velden zijn gemarkeerd *

*
*