PVV in de Biltse gemeenteraad?

Vandaag moest ik in Utrecht zijn. Toen ik  stilstond voor rood werd mij door een dame de eenmalige krantenversie van de gewoonlijk digitale NU.nl in handen gestopt. NU.nl op internet bestaat tien jaar en om dat te vieren heeft heel Utrecht vandaag een gratis papieren decenniumoverzicht ontvangen. 

‘NU.nl de courant’, deed zelfs meer dan terugkijken alleen. Er werden voorspellingen gedaan over hoe Nederland er in de nabije toekomst uit zal zien. De verkiezingen van 2011, zo was de visie, zullen Geert Wilders’ PVV tot tweede partij van Nederland maken. Na de Partij van de Arbeid van de, tegen die tijd, good old Wouter Bos.

Dezelfde Wouter Bos die voorjaar 2009 een cordon sanitaire heeft afgeroepen over de voornoemde Partij voor de Vrijheid. SP, Groen inks, Christen Unie en Democraten ’66 zijn met Bos bereid de regeergrendel er stevig op te houden.  Naar de visie van huidig PvdA-minister, en beoogd lijsttrekker van 2011, geeft een landsbestuur met deelname van Geert Wilders een ‘vervelend, koud en kil Nederland’.  Op zijn beurt noemt Wilders Bos’ uitlatingen een belediging van de kiezer. 

Op donderdag 4 juni mag die Nederlandse kiezer met zijn stem bijdragen aan de totstandkoming van een nieuw Europees Parlement én een nieuwe Europese Commissie. De opkomst is, zoals gebruikelijk ongewis. Nederlanders hebben, naar verluid en volgens kiezersonderzoek, niet zoveel met Brussel.  De vraag is daarom of deze verkiezingen als graadmeter kunnen gelden voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar of de Tweede Kamerverkiezingen van 2011. 

Toch zal het me benieuwen hoe de PVV het zal doen op 4 juni. De Britse weigering om Wilders toegang tot het land te verlenen ligt velen nog vers in het geheugen. Het Europees lijsttrekkersdebat van verleden week waarin Barry Madlener in de marge werd gemanoeuvreerd en zijn D’66 buurvrouw Sophie in ‘t Veld voortdurend keek alsof ze poep rook, doet dat eveneens.  ‘Fortuyn’ is alweer zeven jaar geleden. 

De landelijke partijen hebben hun stellingen tegenover de PVV overduidelijk betrokken. Hoe zit dat in De Biltse gemeentepolitiek?  Hoe doet de PVV het in ons eigen regionen? Welingelichte kringen melden daarover nog geen signalen ontvangen te hebben.  Er is ook nog geen PVV-verkiezingsposter te ontwaren op de verschillende Biltse plakborden. 

Afijn, het stoplicht stond inmiddels op groen en ik fietste door naar mijn Utrechtse bestemming. Warempel daar zag ik een affiche van Lijst 14, met daarop twee mannen afgebeeld. In de ene herkende ik Geert Wilders. Dan zou die andere Barry Madlener moeten zijn. De lijsttrekker voor de PVV in Europa. De man die het helemaal alleen gaat doen omdat er in Straatsburg geen gelijkgestemde partij te vinden is om een politieke binding mee aan te gaan.

De beide heren staan afgebeeld als waren het colporteurs voor waterbedden of stofzuigers. Brede stropdas, brede glimlach: ‘goedemorgen mevrouwtje, weertje vandaag!’  Wanneer een partij geen betalende leden heeft dan schieten design en drukwerk er kennelijk bij in.

Reageer

Your email is never shared. Verpluchte velden zijn gemarkeerd *

*
*