‘Samen op een stukje grond’

‘Samen op een stukje grond, midden in ons land, vormen de Zes Kernen hier, met elkaar een band’, klinkt de eerste strofe van een feestlied dat is gecomponeerd ter gelegenheid van 900 jaar De Bilt.  En gepresenteerd op het gemeentehuis Jagtlust in de kern ‘Bilthoven’, tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van januari 2012. Als opmaat naar Jubeljaar 2013.

Ik bewoon een klein stukje grond in kern De Bilt en ben altijd graag bereid de banden met bewoners van de andere 5 kernen aan te halen. Bijvoorbeeld door iedereen te laten kennismaken met het enige park dat wij met z’n Zessen rijk zijn.  Omdat het al 81 jaar oud is, opgetrokken in klassieke Engelse Landschapsstijl en de jaarlijkse basis van een landelijk bekende Kunstmarkt.

Mijn wenkbrauwen gingen daarom omhoog in opperste verbazing, toen een geboren Bilthovenaar tijdens een recente bezichtiging van ons aller Van Boetzelaerpark,  in aanwezigheid van een omvangrijke Bilthovense schoolklas meldde, het park nooit eerder gezien te hebben! Zonder enig spoor van gêne!  De kinderen keken hun ogen uit, alsof ze ergens in een buitenlands park waren, in plaats van in hun eigen gemeente De Bilt.

‘Het feestcomité 900 jaar heeft nog wat missie te bedrijven, om tot een echte integratie van de kernen te komen’, bedacht ik mopperig, langs de zichtas een blik op Landgoed Sandwijck werpend. ‘Als Bilthoven en De Bilt al zover van elkaar verwijderd zijn…’

De Baron Van Boetzelaer knikte vanuit de hemel. ‘Ach meid’ sprak hij bemoedigend, ‘als binnenkort de fruitbomen de grond in gaan en de nieuwe Plukboomgaard er komt, dan zul jij eens wat beleven. ‘ Dan gaat het storm lopen in het park, vanuit Westbroek en Hollandsche Rading aan toe.  Die Vereniging (VriendenVan Boetzelaerpark) van jullie heeft toch die prijs van 5000 euro gewonnen van de ANWB, ‘Knap je Park op’? wist hij tot mijn verrassing.  ‘Daarop ben ik bijzonder trots. Míjn zegen hebben jullie hoor. ‘ Aldus de Baron en stichter van het park; een geruststellende gedachte. Temeer omdat ook de (financiële) zegen vanuit gemeentehuis Jagtlust eraan zit te komen. Het is toch een hele eer voor de raad, om aan de vooravond van het Jubileumfeest, een dergelijke bijdrage te mogen leveren aan ons énige monumentale park: een fruitboomgaard voor iederéén.

Er zijn trouwens al ideeën genoeg voor het jaar 901 en verder. Wat zou de Baron denken van een muziektent met terras of een kinderboerderij. Een hertenkamp misschien? Kleintje maar…

 

 

Reageer

Your email is never shared. Verpluchte velden zijn gemarkeerd *

*
*