Sectorbelangen

Ik krijg mijn beste ideeën onder de douche.  Loopt een verhaal vast of kan ik de juiste woorden of verbanden niet vinden? Ik zet de sproeier aan en alles begint subiet te stromen.

Niet zelden spoed ik me grinnikend van de voorpret en nog nadruppend, naar mijn schrijversvliering om de meest recente brainwave in verzekerde bewaring te stellen. Niet altijd van het allerhoogste niveau,  maar vaak de moeite waard. Welk opzienbarend verband heb ik nu weer bedacht? Ik begin even met de aanleiding.

Ik wist al dat Henrieke, koeienboerin uit ‘Boer zoekt vrouw’ seizoen 2012, verleden zondag tegen Yvon verklaarde dat ze Bert ‘hartstikke leuk vond’.  Maar pas sinds afgelopen maandag  meldde de nabeschouwing in de regionale ochtendkrant, dat Bert een diérenarts is.

‘Hé’, ging mij onder de douche een licht op, ‘Yvon heeft al eerder een dierenarts gekoppeld aan een boer. Was dat niet vorig jaar, toen geitenboer Frank na heel lang beraad een kapster liet schieten voor dierenarts in opleiding Anita? ‘Hebben we hier te maken met een nieuwe trend?’,  vraag ik  me af, terwijl de zandloper aan de tegelmuur aangeeft, dat het einde van mijn vijf-minuten-douche bijna is bereikt.

‘Zouden boeren en dierenartsen elkaar tegenwoordig ‘het hof’ maken, vanwege gezamenlijke bedrijfsbelangen? Want de emotionele Q-koorts sloeg duidelijk toe zodra Noord-Limburgse Frank en zijn Anita elkaar diep in de ogen keken.  Zou Achterhoekse Henrieke uitbreidingsplannen hebben, zodat dierendokter Bert kan worden ingezet om preventief en consequent de besmettingsdruk in de megamelkstal te verlichten? Diens verschijning kan bij de jonge veehoudster onmogelijk een skyfall vanaf de hooizolder hebben veroorzaakt.

Is hier commercie in het spel? Heeft Boerzoektvrouw-producent en publieke omroep KRO,  met ettelijke euro’s aan overheidsbezuinigingen in het vooruitzicht, handjeklap gemaakt met de Utrechtse Universiteit, sinds jaar en dag zetel van de faculteit Diergeneeskunde? Of is de ‘Gezondheidsdienst voor Dieren’ uit Deventer ter oriëntatie langs geweest in Hilversum? Want uiteindelijk verschillen de afkortingen ‘BVD’ en ‘BZV’ voor het gewone (commerciële) kijkerspubliek niet zóveel van elkaar.

‘Ons water is het beste’,  roept Vitens-directeur Lieve DeClercq mij vanaf de pagina Economie toe.  Koket kijkt ze me aan vanaf het papier met de handen in de zij. Druk bezig met free publicity. Citaat: ‘Water is een eerste levensbehoefte.  Dat moet een publieke voorziening blijven.’  Zij en ik zijn helemaal eens dat de tarieven de komende jaren gelijk blijven. Want vanonder haar douchewater haal ik mijn schrijvers-inspiratie. Een Win-Winsituatie heet dat tegenwoordig.

Onder wiens water zouden Yvon Jaspers en KRO(nsorten) staan? De baas van het waterbedrijf in Utrecht waarschuwt nog even, ‘dat je beter koud kunt douchen dan korter’.  ‘s Beter voor het leefmilieu.

Deze reclameboodschap werd u belangeloos aangeboden.

Reageer

Your email is never shared. Verpluchte velden zijn gemarkeerd *

*
*