Spaarzame duurzaamheid?

Er is een nieuwe coalitie.  Maar eigenlijk ook weer niet. Want het bestuursforum toont de gezichten van het aloude kwartet Gerritsen, Ditewig, Mittendorff en Kamminga. De portefeuille van onze burgemeester is leger dan voorheen.  Want het pakket Economische Zaken is  nu in handen van VVD-partijgenoot Ditewig. Collega Mittendorff ‘coördineert’ , zo kondigt het gemeentelijk persbericht aan, voortaan het beleidsvraagstuk  ‘Duurzaamheid.’

Ik stel nadrukkelijk ‘vraagstuk’, want de concrete invulling van het  ‘D-woord’ heeft in deze zuinige tijden ongetwijfeld veel voeten in de aarde. Gaat dit leiden tot regelmatige robbetjes knokken in de burelen van Jagtlust.  Koude biefstukken en ijsblokken, iedere keer wanneer onze wethouders Economie en Duurzaamheid het niet eens kunnen worden over een echt vernieuwende  vorm voor de gemeentelijke huishouding.

Laten de heren zich in ieder geval realiseren dat ‘duurzaamheid’  veel verder gaat dan een ledlamp hier en een bedrijfsfiets daar. Zal Harley Herman zijn motor voortaan laten staan?

Wel weer voorspelbaar trouwens:  Waarom geen VVD-er op Duurzaamheid en GL/PvdA-er op Economische Zaken.  Staat daarmee het geschut nu al in vastgeroeste, lees weinig innovatieve positie?

Eigenlijk valt er voorlopig maar weinig te verheugen.  Burgemeester Gerritsen waarschuwde zijn nieuwbakken raad, met daarin een teleurgesteld Bilts Belang,  de messen scherp gewed,  half maart al miljoenen aan gemeentelijke bezuinigingen. Landelijk en ook  internationaal gaat bezuiniging vaak ten koste van vernieuwing. Overheid en vernieuwend initiatief gaan zelden hand in hand. Jammergenoeg, want het zou zo mooi zijn wanneer juist gemeentelijke bestuurders het goede voorbeeld zouden geven.

Maar goed, de raad is nog maar net begonnen en fractieleider Desiree Schmalschlager van GL/PvdA heeft in haar campagne ‘Duurzaamheid’ als speerpunt genoemd. En ze was zo vlak voor de verkiezingen, bepaald niet de enige. Het is dus nu aan haar en aan de rest van de Raad, om concreet in te vullen wat ze daar, gegeven het huidige spaarzamer gemeentebudget, onder verstaat.

Reageer

Your email is never shared. Verpluchte velden zijn gemarkeerd *

*
*