Spit naar de ijsvogel, tel in de tuin

Al eens een ijsvogel gezien? Nou, ik  niet. Tenminste niet in het echt.  Gelukkig is er Google waar je  ijsvogels in alle soorten en maten kunt zien vliegen, vissen, spotten en poetsen. Weet ik tenminste waarover het gaat,  zodra echte vogelaars elkaar watertandend melden dat ‘hun ijsvogelwand’, want staand begrip in deze wereld, bewóónd is.  Tijdje geleden dacht ik beet te hebben. Zag iets wat, in mijn optiek, erg veel leek op een ijsvogel.  Het deed zich te goed aan de voedersilo in mijn tuin.  Bij nadere informatie bleek dat een boomklever te zijn.  Ook niks om me voor te schamen hoor,  een boomklever in eigen tuin. Maar een  ijsvogel eet vooral vis.

Sinds begin dit jaar ben ik coördinator van Vogelwacht-Utrecht afdeling De Bilt/Zeist.  ‘Al doende leert men’, houd ik in mezelf voor.  Onder begeleiding van een aantal echte vogelaars (die zich vooral op het vogelgeluid oriënteren) zal dat wel gaan.

Coördinator Vogelwacht zijn schept (letterlijk) verplichtingen. Gisterenochtend, koud en mistig, stond ik bij het krieken van de dag met twee voeten in de moddervette rivierklei van de Botanische Tuin in de Utrechtse Uithof.  Een vorm van Lifescience te plegen door het graven van een ijsvogelwand. Voor de finesses, zie  http://www.vogelwachtutrecht.nl/?page=33.

Nee, spit heb ik niet opgelopen.  Want de chef ‘Buiten’ van de Botanische Tuin hanteerde de graafmachine. Het bijwerken met de spa was al zwaar genoeg.  Maar pas ná het graven komt het echte werk:  het  lokken van een ijsvogelmannetje. Zo eind februari, begin maart.  Besef dat deze  kritische klant in bezit is van een luxe verenkleed.  Om zijn beminde en toekomstige gezin te huisvesten stelt hij (terecht) de hoogste eisen. Als toekomstig vader wil hij vooral rust, reinheid en regelmaat. Toch kan ik als coördinator van Vogelwacht Utrecht kan ik wel wat hulp gebruiken bij het aantrekkelijk maken en het onderhoud van deze ijsvogelwand.

Terug naar m’n eigen tuin. Wat ik daar tegenwoordig niet allemaal aantref!  Tortels, houtduiven, vinken, heggemus, tjiftjafs (roept duidelijk zijn eigen naam), boomklever, ekster, kauw, kraai, merelechtpaar, winterkoning, roodborst, koolmees en (met stip) de pimpelmees. Het vraagt wel wat:  vogelcoördinator zijn in mijn eigen voor- en achtertuin.   Natuurlijk heb ik ook mijn ambities. Ik wil er wel eens een goudvink of een groenling tegenkomen of een sijsje.  Maar ook dát zijn geen makkelijke jongens en zeer kritische consumenten.  Oók vogelsoorten tellen in je eigen tuin? Kijk dan eens waarmee je ze kunt lokken.

www.tuinvogeltelling.nl/  #tvt2013

http://www.tuinadvies.nl/dieren_vogels.htm

One Reactie