Studentenbelasting

Het is alweer bijna oktober.  De zomer loopt echt op zijn einde en de regen-en windvlagen komen naderbij. Het kampeerseizoen is over. Ook de hogescholen en universiteiten zijn gestart en kunnen zich, als extra presentje van economische crisis en toenemende werkloosheid, verheugen in een extra hoge opkomst. Met als motto: ‘geen werk?, dan blijf ik toch lekker studeren’. Geef die studenten eens ongelijk. Nadelig gevolg is wel, dat de doorstroming vanuit de studentenhuisvesting naar een gewoon huis opnieuw of nog eens extra is gestokt.

‘Op kamers gaan’.  Toen ik 30 jaar geleden ging studeren, noodzakelijk ver van mijn ouderlijk huis, was de nog steeds gebruikelijke meervoudsvorm van het woord kamer al ver achterhaald. Mij wachtte voorlopig een piepklein hokje, omdat ook toén geloot moest worden voor een kamer op een studentenflat.  Trouwens, ook toen was overvolle studentenhuisvesting allang geen noviteit meer.

Ik vraag mezelf  al jaren af, waarom deze vorm van woningnood, hot item na de eindexamens, decennium na decennium door blijft slepen. Waarom moeten nieuwbakken studenten met zichzelf leuren om een kamertje te bemachtigen en verhuurders ongestraft woekerprijzen kunnen berekenen.

De zogeheten ‘studentenstad’ kan op haar beurt mooi weer spelen met één of meerdere hogescholen of universiteiten op haar grondgebied. Wat te denken van de detailhandel, horeca of ander amusement dat garen spint bij de aanwezigheid van de omvangrijke doelgroep die het studentenwezen vormt.

Ons eigen De Bilt ligt in de slipstream van een studentenstad van nationale, misschien wel internationale allure.  Op fietsafstand van de grote stad, maar wel midden in het groen, leuke winkels, vrolijke horeca, topboekhandelaren, alle generaties binnen handbereik en nog aardige mensen ook. Trein én bus én een nieuw dorpscentrum in opbouw. Welke student wil hier nu niet wonen? Maar toch ontbreekt er iets aan De  Bilt. De studentenhuisvesting zelf.  Ideetje voor onze eigen Biltse Wooncorporatie SSW? Die kan van de recente ervaringen van haar collega in studentenstad Maastricht leren, hoe je de kosten van campusbouw wél in de hand kunt houden.

Reageer

Your email is never shared. Verpluchte velden zijn gemarkeerd *

*
*