‘Terug naar 100′: luier heikel punt

Binnenkort is het zover. Dan gaat in mijn gemeente het zogeheten ‘restafval’ op de schop. Dat betekent dat per drie weken  140 liter grijs, lees anoniem, afval ter afvoer mag worden aangeboden. In plaats van de huidige 360 liter per veertien dagen. Inmiddels verschijnen de eerste boze commentaren in de lokale kranten. Men voelt zich ‘afgeknepen’. ‘Dat grijsafval zal toch ergens naartoe moeten’, veronderstelt een bezorgde medebewoner in de krant. Aan zijn geestesoog en neus ziet hij bergen gebruikte baby- en incontinentieluiers voorbijtrekken. Volgens hem is ‘Terug naar 100′, het vuilnisreductieplan van de gemeente slecht doordacht en zal het tot enkel ellende leiden. Heeft deze meneer een punt?

Afgeschreven 

Door de jaren heen zijn de grijscontainers almaar verder uitgedijd, evenals de gelegenheid tot ‘weggooien’.  Met dank aan de (inter)nationale productielijnen die met het oog op snelle hap, snelle vervanging en snelle winst een kwaliteit leverde die almaar sneller kon worden ‘afgeschreven’. De PlasticSoup-vanger op de oceaan mag als innovatieve ontwikkeling worden beschouwd, vuilnispreventie was meer op zijn plaats geweest. Gezien de hoeveelheid chemische rommel en ‘opgebrand’ witgoed dat her en der in bos en hei wordt aangetroffen, maakt voornoemde heer in de krant zich terecht druk over de leefbaarheid van zijn groene woonomgeving.

Wat opvalt is dat ‘luiers’ zo’n heikel punt blijven in deze tijd van cradle-to-cradle. Voor de jongste generatie zijn sinds jaar en dag wasbare luiers op de markt, inmiddels ‘Bofkontjes’ genoemd. De bewuste jonge ouder die de prijs/kwaliteitsverhouding tussen wasbaar-luier/weggooi-luier van Milieu Centraal.nl erop na-google-d moet toch meteen verkocht zijn. Je bent geen dief van je eigen portemonnee!

Zelfstandig 

Als rand-Babyboomer ben ik nog groot en zindelijk geworden in een simpel plaskatoentje. Een snelle ontwikkeling van wasbare incontinentievangers is welkom voor het geval mijn vieve leeftijdsgenoten en ikzelf duurzaam tot het einde onzer dagen zelfstandig blijven wonen.

Wat is er nog over voor de grijsbak in deze tijd van Repaircafé’s, Emmaüsgangers en Milieustraat? Allen die zich zorgen maken over een dreigend tekort aan weggooi-ruimte zouden zich eens kunnen verdiepen in wat er precies ‘weg’ moet in drie weken. In de wetenschap dat de inzameling van GFT, Papier en Plastic en co. gewoon bij het oude blijft. Afgezien van de extra kliko die ‘Terug naar 100′ met zich meebrengt. Toch ‘s onderzoeken waar ik die kwijt kan….

Reageer

Your email is never shared. Verpluchte velden zijn gemarkeerd *

*
*